MENU
MENU

Specials

Bavette

EEN NIEUWE TREND IN RUNDVLEES

Victor Meijer van Brasserie Het Kasteeltje gaat al watertanden bij de gedachte: een mals stukje bavette, op de door hem zelf bedachte bereidingswijze klaargemaakt en geserveerd. Heb jij nog nooit van bavette gehoord? Dat is niet zo vreemd, want dit stuk rundvlees (afkomstig uit de zogenaamde ‘vang’ van de koe) werd tot nu toe in Nederland alleen gebruikt als stoofvlees in stoofpotten en soepen. Zonde! De bavette heeft Victor niet altijd in zijn keuken op voorraad, extra bijzonder dus wanneer je dit stukje vlees op je bord geserveerd krijgt!

Smokey Rub
Je kunt bavette namelijk botermals bakken en het is ontzettend smaakvol. Door grove en ongelijke structuur is het ook echt vlees dat er mag zijn. Bavette heeft haar structuur te danken aan het feit dat het ‘werkend vlees’ is, aan de onderkant van de buik van de koe. Daar komt ook de smaak vandaan, waardoor je niet veel meer hoeft toe te voegen.
Bij Brasserie Het Kasteeltje pakken we uit met de bavette. Ik smeer het vlees in met een ‘smokey rub’, een mengsel van extra vergine olijfolie met prachtige bbq kruiden. Omdat ik de kruiden door de olie doe en de bavette met de olie insmeer, is het niet overheersend maar ondersteunt het wel de eigen smaak van het vlees. De olie zorgt er ook voor dat het mooi dichtschroeit op de grill.

Zelf bavette bereiden?
Ik leg je graag uit hoe je de bavette op haar best kunt eten en hoe je dit vlees kunt bereiden. Dat heeft laatste namelijk wel serieus je aandacht nodig. Door de grove structuur en de wisselende dikte van het vlees is het de kunst om ieder stuk bavette dezelfde garing te geven. Soms wensen onze gasten hun bavette doorbakken. Ik ga dan persoonlijk met ze in gesprek over de garing. Ik stel dan namelijk voor dat ik de bavette niet helemaal door bak en hen dan laat proeven. Vrijwel altijd is men bijzonder blij verrast over de smaak en structuur en behoeft het geen verdere garing. Samen met een cognacsaus met een hele lichte honingtint en een seizoensgarnituur is dit een gerecht waar ik bijzonder trots op ben!

 

Vrijstad Keller Uit Culemborg

BIER UIT EIGEN STAD

Hoe leuk is het om een biertje te nuttigen dat in je eigen stad gebrouwen is? Ook als je slechts voor een bezoek in Culemborg bent, is Vrijstad Keller bier een aanrader. Met een volmondige moutigheid en een uitgesproken hop aroma weet je niet wat je proeft, zo lekker. Er worden vier verschillende biologische gerstemouten in het bier verwerkt. Vooral de amberkleurige mouten dragen bij tot het karakter. Doordat een groot deel van de hop pas in het einde van het kookproces aan het bier wordt toegevoegd, blijft het aroma zoveel mogelijk behouden en wordt het bier niet bitterder. Karakteristiek voor Keller is dat het niet gefiltreerd en niet gepasteuriseerd is. Daardoor houdt het bier de volledige smaak en het aroma van gerstemouten en hop, en is het meestal iets troebel. Proost!

route

Restaurant Locatie

Markt 30, 4101 BX Culemborg

Bekijk locatie op de kaart